Kategóriák
Vezetés és menedzsment

Madarat tolláról, embert mentoráról

Egy jó mentor az útmutatás, a segítség és a kritika arany háromszögében lakozik. Látszólag könnyű összefoglalni, mi a feladata, de azt már nehezebb körülírni, hogy milyen is a jó mentor. Az egyenlet ráadásul kéttényezős, hiszen ahány ember, annyi igény és kapcsolódási séma, így mentort is mindenki személyre szabottan választ. Ma mégis megkíséreljük összeszedni azokat a tulajdonságokat, amik egy igazán jó mentort jellemeznek.

Szakértő és tapasztalt

Sokan vagyunk és sokfélék, mindenki egyedi életúttal, egyedi problémákkal és egyedi kihívásokkal küzd. A céltudatos ember a feladathoz választ eszközt. A mentor egy eszköz lehet ahhoz, hogy attitűdöket, módszereket és képességeket sajátítsunk el, hogy az előttünk álló kihívásokat hatékonyabban megoldhassuk.

Éppen ezért a számunkra jó mentor releváns tapasztalatokkal rendelkezik az életnek azokon a területein, amik számunkra megoldandó feladatokat tartogatnak.

Talán furcsa lehet, de ez önmagában még nem elég. Ennek fő oka az, hogy sokszor egy új nézőpont, egy új ötlet többet lendíthet rajtunk, mint az ismert és megszokott gondolatok. Ezért a jó mentor nem csak egy területen tapasztalt. Ismer másokat is, és képes a máshol szerzett tudását szintetizálni és teljesen más kérdésekre is átvinni.

A jó mentor ezért korban, időben és tapasztalatban általában előttünk jár.

Empatikus és türelmes

Mit sem ér a releváns tapasztalat, ha mentorunk ezt nem tudja jól átadni. Bár a mentorálás nem kifejezetten “tanítás” a szó tanító-tanítvány értelmében, így nem is követel tanári tudást, mégis fontos a “hogyan”. 

A mentor tud valamit, amit mi nem. Ezért a mentorunk. Ez feltételezi, hogy nekünk át kell venni és meg kell tanulni azt aminek ő már a birtokában van. A tanulási feladat pedig mindig nehéz (ha nem az, akkor vélhetően nem is tanultunk semmit). Éppen ezért az empátia, mint közös alap, illetve a türelem, mint a folyamathoz szükséges összetevő, alapvetőek. Egy türelmetlen mentor csak frusztrációt és kudarcérzetet ébreszt bennünk. Nem éreztetheti velünk, hogy lassan vagy gyorsan haladunk, hiszen ez szubjektív. Helyette szinte végtelen türelemmel kell felénk fordulnia.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem hajt minket a cél felé. A visszajelzésekről és a “megfelelő kis lökésekekről” még lesz szó.

Motiváló és inspiráló

A legbölcsebb ember sem tud rajtunk segíteni, ha mi magunk nem szeretnénk haladni az úton. Bár mentort általában az választ magának, aki elég motivált az önfejlesztéshez, mégis fontos, hogy mentorunk motiváló és inspiráló legyen.

Ez azért fontos, mert életünkben a tettvágy és az akarás hullámzó erővel talál meg minket. Vannak nehezebb, több kihívást tartogató időszakok, amikor hajlamosak lennénk visszavonulni, megpihenni és lassítani. Ezeken a legkönnyebben úgy lehet átlendülni, ha van olyan személy az életünkben, akinek szeretnénk valamilyen módon megfelelni.

A jó mentor ügyesen tud motiválni és inspirálni. Meg tudja velünk osztani, hogy a problémáink legyőzhetőek, ezekhez segítséget is tud adni, és példaképként áll előttünk, mint olyan személy, akinek már sikerült.

Értő hallgatásra képes

Egy-egy beszélgetés vagy tanácsadás sokat segíthet, ha konkrét kérdéseink vannak. Sokszor azonban számunkra sem világos, hogy mi az elakadásunk vagy a frusztrációnk oka. Ennek kiderítése a mentor feladata. Ehhez pedig értő hallgatásra van szükség.

Az értő hallgatás nem passzív csendet jelent. Miközben megosztjuk helyzetünket és gondolatainkat a mentorral, neki szükséges lehet kérdésekkel, visszajelzésekkel, összefoglalásokkal irányítani a gondolatainkat, hogy azok mederben maradjanak. Eközben azonban a szó nagyrészt nálunk van, a mentor figyelme pedig ránk összpontosul, nem pedig arra, amit ő reagálni szeretne.

Sokszor az értő hallgatás már önmagában is elég ahhoz, hogy elvezessen minket a megoldáshoz. Legjobb esetben a mentornak nem is kell kimondania semmit: saját hangunkat, gondolatainkat követve magunk jutunk el a megoldáshoz. Az ilyen élmények sokkal erősebben épülnek be személyiségünkbe, mint azok, amiket egy külső személytől verbális közlés formájában “készen kapunk”.

Megbízható

Bár kihívásainkat végső soron egyedül kell megoldanunk, és a mentor inkább az ajtókat mutatja meg, nem lép be helyettünk, mégis fontos, hogy érezzük: velünk van, ha kell.

Éppen ezért a jó mentor térben és lélekben is elérhető. Attól függetlenül, hogy milyen a mentorral a szakmai vagy privát kapcsolatunk, tudjuk, hogy bármikor számíthatunk rá.

Ez hasonlít azokhoz a barátságokhoz, amik nem igényelnek rendszeres és sűrű találkozást, mégis tudjuk a kapcsolatról, hogy különleges. Mindenkinek vannak olyan barátai, akikkel ritkán érintkezik, ez mégsem megy a kapcsolat kárára. Ezekben az esetekben a bizalom “befőttes üvegben” van tárolva: nem párolog el. A megbízható mentornál is ezt érezzük: ha kell, itt van, és minőségi segítséget várhatunk tőle.

Számonkér és elvárásai vannak

Eddig főleg olyan tulajdonságokról beszéltünk, amik a tudás átadásában és az akadályok legyőzésében segítenek. Fontos azonban az is, hogy a mentor használjon visszacsatolásokat, és ha kell, akár gyorsítsa is a fejlődésünket.

Legtöbbünknek szüksége van számonkérésre – még akkor is, ha ezt nem szeretjük beismerni. Még akkor is, ha az élet bizonyos területein hatékonyan tudjuk magunkat motiválni és elszámoltatni, máshol ez esetleg nem megy olyan jól. Ezért a mentor figyelemmel kíséri haladásunkat, és ha kell, akkor a megfelelő módszerekkel noszogat minket egy kicsit.

A pszichológusok azt mondják, hogy a hosszú barátságoknak is az a titka, hogy időről időre a felek fejlesztik és felfelé húzzák egymást. Ennek része az építő kritika és a jobbító tanácsok, és ez egy mentornál ugyanúgy fontos.

Összességében a jó mentor tehát úgy vezet, hogy közben képes személyiségével, lényével inspirálni, bizalmat ébreszt azzal, hogy elérhető és releváns tapasztalatokkal rendelkezik, meghallgat és megért minket, és ha kell, képes ösztönözni is azzal, hogy számon kéri rajtunk a haladásinkat. A te mentorod mennyire felel meg ennek a képnek?

Szerző: KissTamas

Kiss Tamás: ügynökség vezetőként és üzleti coachként saját és mások sikerét segíti a hatékonyság, vezetés és cégépítés terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük