Kategóriák
Vezetés és menedzsment

Coach, mentor vagy tanácsadó: melyikre van szükséged?

Valami újba belekezdeni soha nem könnyű, de általában megéri. Van az a pont, amikor érezzük, hogy változtatni kell, ezt meglépni viszont nem mindig tudjuk egyedül. Lehet, hogy egy megbízható üzlettársra van szükségünk, előfordulhat, hogy csak egy kis szünetre, de a karrierünk fordulópontjaiban jól jöhet a támasz és a segítség. És egyáltalán nem szégyen professzionális segítőhöz fordulni, aki támogat a döccenőkön és újra megtanít élvezni a száguldást.

Az, hogy milyen szakemberhez érdemes fordulni, egyszerre múlik a probléma jellegén és a saját személyiségünkön. Van, akinek több szabadságra, másoknak fix ütemtervre van szükségük ahhoz, hogy ne veszítsék el az irányt, ahogy haladnak előre. Néha apróságoknak tűnik, de a mentorok, tanácsadók és a coachok között pont ezekben vannak hatalmas különbségek, a karrier- és üzleti döntések támogatói ugyanis mind-mind teljesen másra hivatottak és máshogy tudnak segíteni.

Nézzük most külön-külön, hogy mit várhatsz tőlük, ha úgy döntesz, igénybe veszed a segítségüket!

Pár alkalom, amikor ég a ház

A tanácsadókhoz általában egy-egy adott problémával, specifikusan fordulhatsz, legyen szó bármilyen területet érintő problémáról. Ők azok a szakemberek, akik egy adott területet mélységében is átlátnak (hiszen kimondottan egy területre koncentrálnak), viszont lehet, hogy például egy jogász nem tud segíteni az adózási ügyekben, míg egy adószakértő nem ad jogi felvilágosítást – de ez nem is elvárható tőlük. Nem ez a feladatuk. 

A tanácsadóhoz valószínűleg nem is kell rendszeresen járnod. Ha van egy aktuális kérdésed, akkor azzal érdemes felkeresned – és az adóügyek példájánál maradva nem is baj, ha a következő alkalommal is esetleg ugyanahhoz a megbízható szakemberhez mész vissza. De tanácsadót gyakorlatilag bármilyen témában találsz, sőt azon belül is differenciálhatnak cégméret vagy esetleg vállalkozási forma alapján a szakemberek. Nem mindegy, hogy társas- vagy egyéni vállalkozás alapításán és működtetésén dolgozol, ahogy az sem, hogy 10 alkalmazottal vagy 1000-rel dolgozol együtt. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják, milyen hozzáállásra van szükség a HR, a pénzügy vagy a vállalatirányítás területén is.

Jó, ha referenciák alapján indulsz el, tartsd észben néhány jó tanácsadó szakember elérhetőségét, bármikor szükséged lehet rájuk! De a tanácsadó személyét illetően sokkal fontosabb a szakmai felkészültség, mint a személyes szimpátia, a szakmai döntések meghozatalában elsősorban tényekre és nem megérzésekre kell támaszkodni. A tanácsadó direkt válaszokat ad, konkrétumokkal dolgozik, tényekre támaszkodik, ezért ebben a viszonyban nem annyira az együtt gondolkodás a meghatározó. Inkább az jellemző, hogy a tanácsadó kész válaszokat ad a feltett kérdésekre. Azt viszontkijelenthetjük, hogy a munkakapcsolatokra is érvényes, hogy nem árt, ha gördülékeny a kommunikáció és jól megértitek egymást.

Kézenfogva az úton

A mentor már egészen más tészta, hiszen vele  akár éveken át dolgozhattok közösen. És még akkor sem biztos, hogy el kell, hogy engedjétek egymás kezét, ha már önállóan szaladsz. A jó mentorkapcsolat lényegi eleme az egymásra kapcsolódás, de ez nem azt jelenti, hogy kritika nélkül minden javaslatát elfogadod vagy, hogy csak dicsérettel próbál támogatni. A jó mentor alkalmazkodik a személyiségedhez abban, hogy megtalálja veled a közös munka legmegfelelőbb formáját, viszont következetes és elvárja tőled a megbeszéltek betartását.

Semmi értelme nem lenne ugyanis egy mentorprogramnak, ahol csak a mentorod dolgozik, te pedig pontosan ugyanazokkal az ismeretekkel és képességekkel lépsz ki a folyamatból, mint amikkel belementél. Mentorhoz akkor érdemes fordulnod, amikor új területre lépsz: karriert váltasz, új vagy nagyobb vállalkozást indítasz, esetleg új területen bővítesz vagy szeretnél jelentős javulást, növekest, fejlődést elérni egy már bejáratott területen. 

A mentorod példával és tanácsokkal is szolgál, viszont ez utóbbiak nem olyan specifikus iránymutatások, mint egy szakterületi tanácsadóé. Sokkal inkább arról van szó, hogy rámutat, mely területeken kell még fejlődnöd, mi az, amire nem fordítasz elég figyelmet, min lehetne javítani, miről feledkeztél meg esetleg. És persze abban is támogat, hogy egyre jobb legyél abban, amit csinálsz. 

A mentor tulajdonképpen egy olyan tanár, aki nem tantárgyat tanít neked, hanem tanulni tanít meg a saját tapasztalatain keresztül. Emellett pedig iigyekszik akkor is motiválni, amikor épp elapadnak a készleteid. Ő ugyanis jó eséllyel végigjárta már az utat, ami előtted áll, de legalábbis előrébb tart benne, saját tapasztalataiból pedig te is rengeteg dolgot tanulhatsz, ami akár arra is jó lehet, hogy néhány zsákutcát elkerülj.

Ezért is tarthat a mentorálás akár évekig és fejlődhet személyes, baráti kapcsolattá, míg a tanácsadóval vagy a coach-csal inkább professzionális szinten marad a viszony. A mentorod viszont akár több éves távlatból is tud olyan megállapításokat tenni, amik segíthetnek abban, hogy fejlődj. Ehhez persze az ő személyes fejlődésére és tapasztalataira is szükség van. A közös fejlődéshez azonban őszinte, bizalmi kapcsolatot kell ápolnotok és tisztában kell lenned azzal is, hogy rengeteg munkával jár majd a cél elérése és a közösen kijelölt út bejárása. 

Ha elhatározod magad amellett, hogy a szakmai utadon egy mentor segítségével szeretnél előrébb lépni, akkor ne félj keresni egyet magadnak. Olyat válassz, akivel nemcsak emberileg működtök jól együtt, hanem szakmai szempontból is előrébb tart, mint te, tanácsaival hozzá tud járulni a fejlődésedhez.

Coach: túl a munkán, együtt a fejlődésben

A coachingot sokan tanácsadásként emlegetik vagy a tréningekkel keverik össze pedig a klasszikus értelemben szűkre vett definíció szerint a coach egész más szerepet vállal. Egyfelől a coachingnak is több szakága létezik ma már, vannak kimondottan az üzelti élet kérdéseivel foglalkozó business coachok, de life coachoz is fordulhatsz, ha olyan elakadásod van, aminek a megoldásához szakember segítségét szeretnéd igénybe venni, viszont a probléma mélysége nem indokolja egy pszichológus vagy mentálhigiénés segítő felkeresését.

A karrierépítésben a coach főképp az egyéni képességek fejlesztésében segíthet, vagyis támogathat abban, hogy jobb legyél abban, amit csinálsz. Dolgozhattok együtt azon, hogy átlendülj az elakadásaidon, legyenek azok az önbizalmaddal kapcsolatosak vagy a perfekcionizmusból fakadó gátlásaid. Egy coachnak nem az a feladata, hogy mély pszichológiai analízisnek vessen alá, sokkal inkább az aktuális problémák megoldásában támogat. Viszont ezek a problémák nem szakterülethez, inkább az emberhez és a személyiséghez (illetve annak fejlesztéséhez) kapcsolódnak. 

Ugyanakkkor a business coachingnak létezik egy olyan, friss és már gyakorló vállalkozók által is kedvelt formája, ami az üzleti döntések meghozatalában nyújt támogatást. Ilyenkor azokkal a problémákkal dolgoznak a coaching folyamatban, amit a vállalkozó az üzleti kihívások közül beemel, legyen szó HR döntésről, pénzügyi előrelépésről vagy más fejlesztésről. Tulajdonképpen ez egyfajta döntéstámogatás, amiben a business coach a coaching eszköztárával és szakmai szempontok mentén támogatja az ügyfelét.

Ha olyan nehézségeket tapasztalsz, amik túlmutatnak egy szakmai elakadáson, úgy érzed, hogy önmagadat kell fejlesztened, nemcsak tudásban, hanem képességekben, mégsem egy specifikus tréningre van szükséged, akkor valószínűleg egy coach a te embered. Ráadásul egy jól képzett coach nem csak azt ismeri fel, hogy miben tud neked segíteni, hanem azt is, ha az elakadásod olyan mély, hogy más jellegű segítségre van szükséged és jelezheti feléd, hogy a problémáddal inkább fordulj pszichológushoz.

Ez szakmai vagy karrierdöntések esetén ritkábban fordul elő, de a coachok nemcsak ezekkel a területekkel foglalkozhatnak. Attól függően, hogy milyen képzett egy szakember, életviteli tanácsokat is adhat, de ezt se úgy képzeld el, mintha egy guru átadná neked életed forgatókönyvét. A coachnak akkor is kísérő szerepe van, ha magánéleti dolgokkal dolgoztok, segíthet a mindennapok szervezésében, a jobb időmenedzsmentben, támogathat a munka-magánélet egyensúlyának megtalálásában és abban is, hogy a munkahelyeden jobban bírd a stresszhelyzeteket. 

Ugyanakkor nem fog gyógyszeres kezeléseket javasolni, nem a gyerekkorod traumáit tárja fel és nem kell korábbi, fájdalmas élményeket sem behoznod az ülésekre. Ennek ellenére a coach-csal sem csak a felszínt kapargatjátok – épp ellenkezőleg – viszont csak ott nyitjátok ki a sebeket, ahol muszáj és csak annyira, amennyire elengedhetetlen a továbblépéshez. A coaching elsősorban jövőfókuszú munkát jelent, míg a pszichológia egyes irányzatai (például az analízis) a múlttal dolgozik, hogy a jelen és így a jövő problémáit megoldja.

Erre azonban egy-egy esetben sem szükség, sem idő nincs, a coachok eszköztára pedig tartalmaz mindent, ami ahhoz kell, hogy gyorsan feltárják és azonosítsák a problémát, kijelöljék veled együtt a megfelelő célokat, majd meghatározzák a megoldást, aminek az útvonalán végigkísérnek. Így a coaching folyamata lehet, hogy csak pár alkalmat vesz majd igénybe és viszonylag szaggatott is lehet, szemben például egy pszichoterápiával vagy egy mentorprogrammal.

Mindannyiuknak helye lehet a csapatodban

Ha csak egyet akarsz választani a felsorolt szakemberek közül, akkor mindenképpen a problémád jellegét vizsgáld, de ne riadj meg attól sem, ha úgy érzed, mindannyiukra szükséged van! Sőt, az sem jelent rosszat, ha valaki együtt dolgozik a mentorával és mellette coach-hoz is jár. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást, a szakemberek teljesen más jellegű segítséget tudnak nyújtani, legyen szó a célok kijelöléséről vagy a motiváció megkereséséről és fenntartásáról.

Amikor pedig már tudod az irányt, hagyj időt magadnak arra is, hogy olyan szakember mellett köteleződj el, akinek a személyisége is passzol hozzád. Mind a mentor, mind a coach, de valószínűleg a tanácsadó is fontos személy lesz, hozzátesz a karrieredhez, a munkádhoz, a mindennapjaidhoz. Nem szabad kellemetlenül érezned magad a közelükben és fontos, hogy tisztában legyél azzal is, hogy bármikor válthatsz. Ideális esetben az első néhány alkalommal fény derül arra, hogy jól tudtok-e együtt dolgozni és megvan-e a kölcsönös szimpátia, de az is lehet, hogy egy fordulópontnál vagy egy másik lépcsőben születik meg benned az érzés, hogy mégsem az a támogató szakember a legjobb számodra, akivel együtt dolgozol. Ezt a profik megértik, hiszen tisztában vannak vele, hogy a fejlődésben benne van annak a lehetősége is, hogy másik szakemberrel kell vagy szeretnéd folytatni.

Tehát ne félj válogatni és változtatni, tartsd szem előtt, hogy a tanácsadók, a mentorok és a coachok is azért dolgoznak, hogy a te utad könnyebb, legalább egy kicsit gördülékenyebb legyen.

Szerző: KissTamas

Kiss Tamás: ügynökség vezetőként és üzleti coachként saját és mások sikerét segíti a hatékonyság, vezetés és cégépítés terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük