Kategóriák
Vezetés és menedzsment

Milyen coachra van szükséged és hogyan válassz?

A tapasztaltabbaktól való tanulás egyidős az emberiséggel, és a mai napig a tudás átadásának egyik leghatékonyabb formája. A coach nem más, mint a mester és a segítő egy személyben létrejött XXI. századi inkarnációja, aki adaptálódott a modern világ lehetőségeihez, és ha jól választasz, akkor a te céljaidhoz és igényeidhez is. Az első lépés (a helyes választás) terhe azonban a tiéd, ebben segítünk most.

Milyen coachra van szükséged?

A megfelelő kérdést akkor teheted fel, ha tudod, milyen coach típusok közül választhatsz, vagyis hogyan specializálódtak a terület legjobb szakemberei?

Ismered a Jeopardy! nevű amerikai vetélkedőt? Ebben a játékban a megoldást mondja el a műsorvezető, a játékosoknak pedig a kérdést kell kitalálniuk. Kicsit ilyen a megfelelő coach típus kiválasztása is, ugyanis azt könnyen meg tudod nevezni, hogy hol érzel elakadást az életedben vagy a cégedben.

Magánéletünk rögös útját egy life coach teheti simábbá

Sokszor érezzük úgy, hogy személyes kapcsolataink, családi, baráti vagy párkapcsolati problémáink akadályoznak bennünket az éles más területein nyújtott maximum elérésében. Kényes kérdés, hiszen a (magán)életre nem tanítottak minket az iskolában, pedig a személyes relációk hatékony és mindenki számára boldog igazgatására is vannak alapvető szabályok. Ezek átadásában, de ami még fontosabb: életünkbe való beépítésében segíthet egy life coach.

A life coach választása talán a legkényesebb kérdés, hiszen minden coaching folyamat magja az őszinte és nyílt kommunikáció. A coach csak azokkal a tényekkel és érzésekkel tud dolgozni, amiket mi megosztunk vele, és nem remélhető valódi eredmény, ha nem vagyunk őszinték. Azonban valljuk be: sokszor még magunknak sem mindig mondunk igazat és még nehezebben nyílunk meg mások előtt. A jó life coachnak tehát feddhetetlennek kell lennie és diszkréciója mindenek felett áll.

Bizonyos szempontból a life coach hozott “tudása” a leginkább döntő abban, hogy tudunk-e majd vele együtt dolgozni, hiszen az elmélet mellett fontos a valódi élettapasztalat, életútjaink pedig nem mindig tartalmaznak azonos elemeket. Erre a megfelelő coach választásának kérdésénél még visszatérünk.

delegálás

Fejlődés a céggel: business coach

A vállalkozói lét egyik legnyomasztóbb érzése, amikor növekedési korlátot vagy plafont érzünk, de nem tudjuk megmondani, hogy mi az a valódi gátló tényező, ami miatt nem tudunk cégünkkel továbblépni. Egy külső szemnek ez nem csak egyértelműbb lehet, de a business coach a tudása segítségével abban is segíthet, hogy melyik a legjobb megoldási stratégia.

Vállalkozást építeni igen összetett feladat, mert külső és belső gátlói is vannak a fejlődésnek: a piaci, jogi és társadalmi környezet mellett minden nap meg kell küzdeni az emberi és anyagi erőforrások problémájával is. A szervezetben ráadásul eltérő mentalitású és képességű emberekből kell hierarchiát építeni, így a vállalkozó egyben vezető is. 

Sokszor nagyon nagy segítséget jelenthet egy business coach folyamatos közreműködése, mert ő nem csak a vállalat szervezeti kereteiben tudja érzelmezni a problémákat, de sok esetben rámutathat arra is, hogy a fal, aminek nekiütköztünk, a fejünkben létezik. 

A business coach azt is kiválóan érzékeli, ha létránk nem a megfelelő falhoz van támasztva. Számunkra általában egyértelmű, hogy a jövőre nézve merre érdemes fejleszteni és terjeszkedni, azonban sokszor az itt elkövetett hibák alapjaiban ítélik kudarcra törekvéseinket. A business coach nagyszerű lehetőség arra, hogy tágabb kontextusban reflektáljunk saját szándékainkra, és azokat újraértékeljük, ha kiderül, hogy nem a megfelelő irányba visznek.

Változás a szervezettel: vezetői coaching

Akár saját vállalkozást vezetsz, akár egy külső szervezet hierarchiájának állsz valamelyik fokán, majdnem biztos, hogy vannak alá-fölé rendelségi viszonyaid, vagyis valamilyen kontextusban vezető vagy. A vezetés pedig nem magától értetődő képesség, szerencsére azonban tanulható. Ebben lehet nagy segítségedre egy vezetői vagy más néven executive coach.

Vezetői képességeid fejlesztése a legtöbb képességedhez hasonlóan élethosszig tartó feladat, hiszen a beosztottaid vagy alkalmazottaid időről időre cserélődnek, így változik a csapat összetétele, sőt, hosszabb időtávon még a generációs arányok is eltolódnak. Minden nap új kihívás tehát a vezetés.

A vezetők ráadásul gyakran érzik magukat egyedül a problémáikkal, hiszen maga a vezetés nem egy külön “szakma”. Nehezen találnak szakmai fórumot és még nehezebben olyan közösséget, ahol nyíltan kommunikálhatnak a felmerült kérdéseikről. Az executive coach az ülések alkalmával ebben lehet nagyon hatékony segítség, sokszor ugyanis már a kérdések hangos kimondása, azok átfogalmazása is sokat adhat a megoldáshoz.

A jó vezetői coach különbséget tud tenni menedzselés és vezetés témaköre között: a menedzselés napi szintű, véget nem értő tengerében könnyű elveszni, és sokszor egy executive coach vállán állva láthatunk ki annyira a hullámok közül, hogy valóban vezetői, hosszú távú döntéseket és kereteket alkothatunk.

Coach az élet minden területéhez

A fent bemutatott három típuson kívül ma már léteznek nagyon erősen szakosodott coachok is, akikre speciális esetben lehet szükség, nagyon tudatos választás eredményeképp. Ilyen lehet a karrier coach, aki kifejezetten a személyes szakmai előmenetelünkkel kapcsolatban segíthet (akkor is, ha az alkalmazotti létet választottuk, nem a vezetőit). A karriertervezés a különösen a multinacionális cégek világában ma már elengedhetetlen, a karrier coach pedig segíthet kijelölni az utat és a stratégiai kereteket.

Léteznek egészségügyi és/vagy mentális coachok, akikhez fizikai és lelki egészségünk érdekében fordulhatunk. Utóbbi egyre “divatosabb”, hiszen ha pszichológushoz járunk, az a mai napig kellemetlen téma (úgy tűnik, mintha nem lennénk egészségesek), a mentális egészség coach azonban ehhez képest szinte menő dolog.

Kreatív és sport coachok is szép számmal tevékenykednek, és az életnek igen speciális területein adhatnak nekünk útmutatást és inspirációt. Sok edző ma már coachként is tevékenykedik, jóllehet korábban is nagyrészt abban működtek közre, hogy fizikai és mentális teljesítményünk szinergiájából kihozzuk a maximumot.

Bizonyos típusú élethelyzetekhez, problémákhoz néha nem elég vagy nem jó választás egy coach. Ilyen esetben érdemesebb terapeutát keresni, aki szakszerűbb segítséget tud neked adni.

coaching

Hogyan válasszak jó coach szakembert?

Ha már tudod, milyen típusú coachra van szükséged, konkrét választás elé kerülsz. De melyik szakemberrel érdemes elkezdened az együttműködést?

Az már az első ülés alkalmával kiderülhet, hogy a kiszemelt coach stratégiai szemlélettel dolgozik-e? Mint minden más tanulási vagy üzleti folyamatban, a coachingban is nagyon fontos a tervezés: hova akarok eljutni, milyen út vezet oda és mik a rendelkezésre álló erőforrások? Ezeket már a helyzet vázolása után át kell látnia egy képzett szakembernek, és ha nem is konkrétan, de nagy vonalakban fel kell tudnia vázolni, hogyan és merre képzeli a közös utatokat.

Nagyon fontos, hogy bármelyik terület szakemberével is kezdd el a coaching folyamatot, a közös tapasztalati mag fogja meghatározni a haladásotok minőségét és sebességét. Minden (tanult) szakértelem ellenére különösen fontos (főleg a life és business coachok esetén), hogy legalább részben rendelkezzetek hasonló múltbéli tapasztalatokkal, mert ezek nagyban olajozzák a folyamat virtuális fogaskerekeit. Ez látszólag ellentétes az európai coaching gyakorlattal, ami kifejezetten díjazza, ha a coachnak nincsen személyes tapasztalata a témában, és éles ellentétben áll az amerikai iskolával, amit mi is képviselünk.

Az előzőhöz nagyban kapcsolódik, hogy a kommunikáció én-üzeneteken keresztül zajlik-e? Az én-üzenet nem azt jelenti, hogy a mentor saját magáról beszél, sokkal inkább azt, hogy egy-egy konkrét problémát a saját megélésén keresztül tud bemutatni. Így nem csak hitelesebb, de jobban befogadható is lesz a mondandó. Ha létezik storytelling a coaching során, akkor az az én-üzenetekkel való kommunikáció formájában ölt testet.

Az ember világgal kapcsolatos nézetei több szinten kristályosodnak ki: legmélyebben talán elveink vannak, elveinkre pedig attitüdök épülnek, azaz lehetséges viszonyulási formák. Az elveket többnyire nem szükséges bolygatni (bár azok is formálhatóak, és sokszor már a megnevezésük is magasabb tudatosságot hoz), az attitüdök azonban képlékenyebbek, mint gondolnánk, és egy jó coach ezek formálásában tud segíteni. A probléma nagyban attól függ, ahogyan tekintünk rá, egy jó szakember pedig a nézőpontokat változtatja meg először (ez sokszor egyben a megoldás is).

A fentieken túl természetesen vannak objektív szempontok is, például az adott szakember képesítése (vigyázat: nem minden profi coach rendelkezik ilyennel – az igazán magas szintű coaching nem iskolapadban tanulható műfaj), a referenciái (könnyen lehet, hogy ismerősi, baráti körben szerzünk majd ajánlásokat) és a motivációja (fontos, hogy hosszabb távon tervezzen a területen tevékenykedni, hiszen együttműködésünk évekig is tarthat).

A coachod hosszú távon lesz a társad

Sose feledd, hogy egy tanulási folyamatban a megfelelő viszony és légkör kialakulása a legelső feltétele a sikernek. Nem hiszünk olyannak, akiben nem bízunk, akár emberileg, akár szakmailag. A kölcsönös bizalom kialakulásához azonban idő kell, különösen akkor, ha a coaching ülések havi vagy ritkább időközökkel követik egymást.

Saját coachod kiválasztása ilyen értelemben egy hosszú távú befektetés, ami ráadásul magas kockázatú, hiszen bizonyos esetekben csak hónapok, évek múltán érezhető komoly eredmény. Ne legyünk kritikusak a folyamat sebességével kapcsolatban: az igazi változáshoz idő kell. Legyünk azonban kritikusak akkor, amikor ehhez szakértő segítséget választunk egy coach személyében, hiszen elsősorban saját időnkkel fogunk fizetni neki.

Milyen coachot ne válassz?

Létezik pár általánosnak mondható helyzet, amik afféle coach red flagek, vagyis figyelmeztetnek minket arra, hogy kivel és mikor ne dolgozzunk együtt, ha coachingról van szó.

Személyes érintettség: általános tapasztalat, hogy baráti vagy szoros ismerősi körből nem érdemes coachot választani, mert a coaching folyamat egyik sarokköve az objektív, építő kritikával kiegészített útmutatás. A személyes érintettség, a részrehajlás még a legjobb szándék mellett is akadályozza a fejlődést, mert a coach nem tud objektíven ítélni és a megoldási javaslatait akár tudat alatt is a meglévő helyzetedhez igazítja, így nehezebben mozdít ki a holtpontokról.

A diszkréció vagy bizalom hiánya: két ember között mindig kialakul valamilyen dinamika, legyen szó barátságról vagy üzletről. Megesik, hogy a coachunkkal az együttműködés nem alakul felhőtlenül, aminek leggyakoribb oka, hogy nem érezzük úgy, megoszthatunk vele mindent. Mivel a hatékony mentorálás egyik alappillére az őszinte és nyílt kommunikáció, a bizalom sérülése esetén érdemes elgondolkodni azon, folytatható-e az együttműködés.

Alá-fölérendeltség káros érzése: bár minden tanulási folyamatban van egy mentor, egyáltalán nem mindegy, hogy a coachot milyen értelemben érezzük fölöttünk állónak. Szakmailag és emberileg szükséges rá felnéznünk, de ha a coach akár szándékosan, akár szándékolatlanul visszaél pozíciójával, az gátolja a haladásunkat.

A coach, aki megpróbálja megoldani helyetted a problémákat: a coaching nem terápia, a szónak abban az értelmében legalábbis biztosan nem, hogy nem a hibás módszertanok felderítésén van a hangsúly (ezeket részben már látod, hiszen ezért kerestél coachot), hanem új és jobb utak keresésén. Ezek beépítése azonban főleg egyéni munka, így érdemes figyelni arra, hogy ne olyan szakemberrel dolgozzunk együtt, aki a kérdés helyett már a megoldásokat próbálja egyben átadni nekünk. Ebbe a hibába könnyű beleesni, pedig fontos, hogy az utat rövidítések és csalás nélkül járjuk végig.

Túl gyakori coaching ülések: az előző témához szorosan kapcsolódik, hogy a coaching ülések során szerzett tudás és benyomások, valamint az ülések között végzett egyéni munka (további tanulás, olvasás, podcastek hallgatása, stb.) eredményeinek beépüléséhez időre van szükség. A konkrét helyzet válogatja, milyen gyakran érdemes találkozót tartani a coachhal (és felmerülhetnek SOS helyzetek is), de a túl gyakori alkalmak egyszerűen nem hagynak időt az egyéni érésre és felismerésekre. A kevesebb sokszor több.

Kiéghet-e a coaching kapcsolat?

Igen, és ez nem mindig rossz. Ha már hosszabb ideje működünk együtt egy coachhal, akkor több dolog miatt is dönthetünk úgy, hogy a szakmai utunkat nem folytatjuk vele tovább.

Az egyik, hogy a kapcsolat barátivá, személyessé válik. Ez egyfelől örömteli, hiszen az emberi együttműködés hibátlan volt, másfelől azonban elvész az objektivitás és a kellő távolság, így lehet, hogy a coaching folyamat már nem elég hatékony.

Megtörténhet, hogy a coach nagyrészt már átadta tudásának azt a szeletét, ami minket érdekelt. Bár a coach is folyamatosan képzi magát, eljuthatunk egy olyan pontra, amikor úgy érezzük, hogy időnk és pénzünk már nem jó helyen van, nem kapunk érte eleget. Önmagában ez sem probléma, hiszen jelzi, hogy sokat profitáltunk az együttműködésből, azonban jele lehet annak, hogy egy másik szakemberrel talán még újabb és jobb szempontokhoz és módszerekhez juthatunk. Sok esetben éppen a coach jelzi, hogy időszakosan vagy véglegesen be kell fejezni az együttműködést.

Coach, tanácsadó vagy mentor?

Fontos kérdés, hogy melyikre van szükséged valójában. A válasz a problémád jellegétől és a személyiségedtől is függ. Tanácsadót jellemzően egy-egy alkalomra és/vagy egy konkrét probléma kapcsán hívunk, míg mentort vagy coachot hosszabb távú, szélesebb együttműködésre. A mentor lazább, míg a coach szorosabb együttműködésre hivatott, és attól is függ, kivel lesz jó a közös munka, hogy neked mi kell. A pontos válaszhoz ebből a cikkünkből kaphatsz részletes segítséget.

Szerző: KissTamas

Kiss Tamás: ügynökség vezetőként és üzleti coachként saját és mások sikerét segíti a hatékonyság, vezetés és cégépítés terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük